A McDonald’s 25 éve nyitotta meg első egységét hazánkban

A McDonald’s 25 éve nyitotta meg első egységét hazánkban

A McDonald’s 25 éve nyitotta meg első egységét hazánkban

Generációk nőttek fel azóta, sok élmény kapcsolódik a McDonald’s-hoz, melynek első magyarországi képviselőjét Budapesten, a Régiposta utcában nyitották meg, 1988-ban. Akkor még nem terjedt el, hogy a “mekis” kaja egészségtelen és rossz, viszont hamar híre ment az új étteremláncnak, s rengeteg ember özönlött oda, csak, hogy láthassa az újdonságot s egyen egy jót. Megszámlálhatatlan randevú, találkozó, összejövetel színtere lett a McDonald’s, s ez nem is nagyon változott azóta sem.

A “Meki” mára fogalom lett, az amerikai név vicces magyarosítása hallatán mindenki tudja, mire is gondol a másik. Nem csupán enni jó itt, de egy kávé, vagy saláta mellett beszélgetni is. Magyarországon már több, mint száz étterem nyílt, a “Meki” beépült életünkbe, s úgy tűnik egyhamar nem is szeretne távozni tőlünk.

Huszonöt éve rendkívüli szenzációt jelentett egy ilyen nyugati étterem hazánkban, hiszen a rendszerváltás előtt jártunk s ez volt a nyugat első fuvallata. A nyitás napján 14 órán át tartott nyitva és az emberek kígyózó sorokban járultak a pénztárhoz. Bár a kiszolgálók is akkor tanultak bele a “Meki” forgatagába, állták a sarat: percenként több, mint tíz ember, óránként 714-en jutottak hozzá a hőn áhított burgerekhez és sült krumplikhoz.

Másnap a Magyar Hírlap ( akkoriban a Minisztertanács hivatalos lapja volt ) címlapon számolt be a hírről, fényképekkel. Ahogy a korszellem megkívánta, természetesen olyan formában tudósították az eseményt: “Az első magyar McDonald’s éttermet Marjai József miniszterelnök-helyettes és Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter nyitotta meg.”

A cikk megemlítette, hogy egyszerre 250 fő étkezhetett a helyiségben, s a McDonald’s nem kevesebbre vállalkozott akkoriban, mint, hogy 72 másodpercen belül mindenki megkapja a rendelt ételt. A magyar dolgozók betanítását a tapasztalt külföldiek vállalták. Nyitáskor tizenöt termékből lehetett választani, a legdrágább étel a Big Mac volt, ami 43 forintba került.

A McDonald’s a Bábolnai Állami Gazdasággal karöltve működött, háttérüzeme természetesen Bábolnán volt. A zsemlyét és húspogácsát Bábolnáról, a mustárt, szószokat a kecskeméti Univer Áfésztől, a hasábburgonya a miskolci Hűtőipari Vállalattól került az üzletekbe, a fagylalt-és turmixalapanyagok a Budapesti Tejipari Vállalattól származtak.

A második McDonald’s a Nyugati mellett nyílt, abban a helyiségben, ami egykor vasúti étkezde volt. Nem sokkal ezután megnyílt az első vidéki “Meki” is, Győrben.

A McDonald’s a Magyar Franchise Szövetség tagja.

forrás: szeretlekmagyarország

Cikkek

Biatorbágyon nyílik a 15. Stilianos Babauszoda

Tovább terjeszkedik a Stilianos Babauszoda hálózat. Június második felében a hálózat tizenötödik egysége nyitja meg medencéit a kisgyermekek és szüleik előtt Pest megye egyik legnépszerűbb

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Franchise Szövetség • H-1027 Budapest, Margit krt. 64/b • Telefon: +36 20 342 3342 • E-mail: titkarsag(kukac)franchise.hu