Eltűnhet a Ptk.-ból a franchise-ra vonatkozó szabályozás

Eltűnhet a Ptk.-ból a franchise-ra vonatkozó szabályozás

Eltűnhet a Ptk.-ból a franchise-ra vonatkozó szabályozás

Az Igazságügyi Minisztérium az új Polgári Törvénykönyv módosítását tervezi. Visszatérhet az önálló zálogjog, a közhiteles zálogjogi nyilvántartás, jelentősen módosulhatnak a társasági jogi, ezen belül a vezető tisztségviselők felelősségére vonatkozó szabályok. Eltűnhetnek viszont a faktoring, a pénzügyi lízing és a franchise szerződésekre vonatkozó új szabályok.

“A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 2014. március 15-én lépett hatályba. Az azóta eltelt időszak alatt a magyar gazdaságban olyan változásokra került sor, amelyek legalábbis felvetik a Ptk. néhány rendelkezése felülvizsgálatának a szükségességét.” – áll az Igazságügyi Minisztérium javaslatának indoklásában. A felülvizsgálat melletti másik fontos szempont, hogy elkerülhetővé váljanak a bírói jogalkalmazás jövőbeni bizonytalanságai.

A módosítás-tervezet szerint javasolt hatályon kívül helyezni – többek között – a Ptk.-nak az ún. jogbérleti (franchise) szerződésre vonatkozó szabályait. Ahogy a javaslatban olvasható: “A franchise a magyar gazdaság működése és fejlődése szempontjából egyre nagyobb jelentőségre tesz szert. Különösen a kis- és középvállalkozások finanszírozásában és növekedésében játszik meghatározó szerepet. Ehhez azonban a Ptk. szabályozása semmilyen módon nem járult hozzá, hiszen a legtöbb esetben a felek a franchise szerződésükben kizárják a Ptk.-nak a franchise szerződésre vonatkozó szabályai alkalmazását. Ez is azt tükrözi, hogy a franchise egy olyan bonyolult szerződéses technika, amelyet nem lehet sikeresen kodifikálni.”

Vékás Lajos, a kódex kidolgozását vezető kodifikációs bizottság korábbi vezetője viszont ellenzi a két éve hatályba lépett új Polgári törvénykönyv tervezett módosítását, annak ellenére, hogy az új Ptk. egyes rendelkezései, így pl. a franchise szabályozása már a kezdetektől fogva vitathatóak.  Vékás Lajos szerint „a jogkeresők elbizonytalanítása és a kódex tekintélyének lerombolása elviselhetetlenül nagy ár néhány jogértelmezési bizonytalanság eloszlatására teendő dadogó kísérletért”.

Forrás: JogászvilágIndexFranchiseportal.hu

Cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Franchise Szövetség • H-1027 Budapest, Margit krt. 64/b • Telefon: +36 20 342 3342 • E-mail: titkarsag(kukac)franchise.hu