Koronavírus hatása a bérleti díjakra

Koronavírus hatása a bérleti díjakra

Koronavírus hatása a bérleti díjakra

Számos franchise hálózat átvevői kerültek bajba a koronavírus miatt.

A lakosság fokozatos karanténba vonulása jelentősen csökkentette az üzletek, szolgáltatók forgalmát. Ennek következtében egyre többen kényszerülnek nyitvatartási idejük csökkentésére, vagy akár működésük felfüggesztésére.

Természetesen kivételek is vannak, a gyógyszertárak, illetve az élelmiszerbolt láncok, amelyek közül sokan kapacitásuk legvégső határait feszegették az utóbbi hetekben.

A jelentős bevételtől eleső, vagy akár bezáró üzletek túlélésének a kulcsa, hogy költségeiket minimálisra tudják csökkenteni, illetve lojális munkavállalóikat meg tudják tartani.

A legtöbb, üzlethelyiséggel rendelkező franchise átvevő a bérleti díjak elengedését, de legalábbis jelentős csökkentését szorgalmazza.

Nem beszélve arról, hogy a bérleti díj terheket tovább növeli a forint elmúlt hetekben tapasztalt mélyrepülése, mivel a bérleti szerződések túlnyomó részében Euró alapú díj meghatározás szerepel. Hasonló helyzet van kialakulóban, mint a svájci franc alapú hitelek esetében, az egységek csökkenő bevételei forintban realizálódnak, a bérleti díjat azonban az egyre erősödő közös európai fizetőeszközben kell elszámolni.

A bérleti díjak csökkentését elsősorban az ingatlanüzemeltető, vagy bérbe adó hozzáállása határozza meg:

  • önkormányzati tulajdonú bérlemények: a főváros bejelentette, hogy a saját tulajdonába tartozó üzleteknél elengedik a bérleti díjakat, míg a vidékiek is bérleti díjak kifizetésének átütemezésével, illetve jelentős díjcsökkentéssel is segítik a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat.
  • magánszemély tulajdonában lévő bérlemények esetén a bérbe adó és bérlő közötti kölcsönös megállapodások az irányadók.
  • a bevásárlóközpontok bérlői és üzemeltetői között intenzív egyeztetések zajlanak. Számos pláza a bezárni kényszerülő üzleteinek a korlátozások időtartamára teljes mértékben elengedi a bérleti díj fizetését. Felismerve a közös érdeket, hogy a korlátozások feloldásával majd zökkenőmentesen indulhasson újra a kereskedelem.

Az üzemeltetőket korlátozza, a március 17-től a rendkívüli intézkedések keretében kihirdetett kormányrendelet is: amely értelmében a 15 óráig üzemeltethető vállalkozások számára az eredetileg megállapodott bérleti díj 50%-a kerülhet kiszámlázásra.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Kormányzat számára összeállított javaslatcsomagban erre a témára is kitér. Álláspontjuk, hogy a forgalomcsökkenés mértékével arányos  bérleti díj mérséklés érvényesüljön az üzletek bérlői és bérbeadói között.

 

Cikkek

Nyissa meg saját BioHair fodrászatát!

Az országos lefedettséggel rendelkező, folyamatosan bővülő BioHair franchise hálózat új szalonok nyitásához vállalkozó partnereket keres Budapesten és vidéken is! További információkért látogasson el a www.biohair.hu/franchise

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Franchise Szövetség • H-1027 Budapest, Margit krt. 64/b • Telefon: +36 20 342 3342 • E-mail: titkarsag(kukac)franchise.hu