Koronavírus hatása a bérleti díjakra

Koronavírus hatása a bérleti díjakra

Koronavírus hatása a bérleti díjakra

Számos franchise hálózat átvevői kerültek bajba a koronavírus miatt.

A lakosság fokozatos karanténba vonulása jelentősen csökkentette az üzletek, szolgáltatók forgalmát. Ennek következtében egyre többen kényszerülnek nyitvatartási idejük csökkentésére, vagy akár működésük felfüggesztésére.

Természetesen kivételek is vannak, a gyógyszertárak, illetve az élelmiszerbolt láncok, amelyek közül sokan kapacitásuk legvégső határait feszegették az utóbbi hetekben.

A jelentős bevételtől eleső, vagy akár bezáró üzletek túlélésének a kulcsa, hogy költségeiket minimálisra tudják csökkenteni, illetve lojális munkavállalóikat meg tudják tartani.

A legtöbb, üzlethelyiséggel rendelkező franchise átvevő a bérleti díjak elengedését, de legalábbis jelentős csökkentését szorgalmazza.

Nem beszélve arról, hogy a bérleti díj terheket tovább növeli a forint elmúlt hetekben tapasztalt mélyrepülése, mivel a bérleti szerződések túlnyomó részében Euró alapú díj meghatározás szerepel. Hasonló helyzet van kialakulóban, mint a svájci franc alapú hitelek esetében, az egységek csökkenő bevételei forintban realizálódnak, a bérleti díjat azonban az egyre erősödő közös európai fizetőeszközben kell elszámolni.

A bérleti díjak csökkentését elsősorban az ingatlanüzemeltető, vagy bérbe adó hozzáállása határozza meg:

  • önkormányzati tulajdonú bérlemények: a főváros bejelentette, hogy a saját tulajdonába tartozó üzleteknél elengedik a bérleti díjakat, míg a vidékiek is bérleti díjak kifizetésének átütemezésével, illetve jelentős díjcsökkentéssel is segítik a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat.
  • magánszemély tulajdonában lévő bérlemények esetén a bérbe adó és bérlő közötti kölcsönös megállapodások az irányadók.
  • a bevásárlóközpontok bérlői és üzemeltetői között intenzív egyeztetések zajlanak. Számos pláza a bezárni kényszerülő üzleteinek a korlátozások időtartamára teljes mértékben elengedi a bérleti díj fizetését. Felismerve a közös érdeket, hogy a korlátozások feloldásával majd zökkenőmentesen indulhasson újra a kereskedelem.

Az üzemeltetőket korlátozza, a március 17-től a rendkívüli intézkedések keretében kihirdetett kormányrendelet is: amely értelmében a 15 óráig üzemeltethető vállalkozások számára az eredetileg megállapodott bérleti díj 50%-a kerülhet kiszámlázásra.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Kormányzat számára összeállított javaslatcsomagban erre a témára is kitér. Álláspontjuk, hogy a forgalomcsökkenés mértékével arányos  bérleti díj mérséklés érvényesüljön az üzletek bérlői és bérbeadói között.

 

Cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Franchise Szövetség • H-1027 Budapest, Margit krt. 64/b • Telefon: +36 20 342 3342 • E-mail: titkarsag(kukac)franchise.hu