Leggyakoribb franchise tévhitek

Leggyakoribb franchise tévhitek

Leggyakoribb franchise tévhitek

A franchise üzleti modell egy működő, kipróbált, bevezetett márkanévvel bíró üzleti modell átadása. A franchise átvevők sokkal nagyobb biztonsággal indíthatnak el egy franchise vállalkozást, mint ha egyedül, támogatás nélkül vágnának bele az üzletbe. Egy franchise vállalkozás biztosabb és könnyebb, azonban itt is sok kötöttség van, és itt is nagy energiákat kell a franchise átvevőnek a vállalkozásba fektetnie. Sok átvevő mégis azt hiszi “a franchise-ban” minden megy magától. Az alábbiakban összegyűjtöttük a 7 leggyakoribb tévhitet, amiben egy franchise átvevő élhet. Ezeket mindenképpen érdemes elkerülni egy franchise vállalkozás indításakor.

 1. Keveset kell dolgozni.
  Rengeteget kell dolgozni! Ha eddig egy munkahelyen dolgozotál napi 8 órában, és ezt soknak találtad, nem való neked a franchise! Itt többet kell dolgozni, sokkal többet. Alkalmazottaidtól nem várhatsz el többet, de saját magadnak gyakran kell többet dolgoznod. Rámehetnek az estéid és hétvégéid is.
  A franchise központ segítséget ad számos területen a vállalkozás sikeréhez, így marad időd az üzleted fejlesztésére, de ezt az előnyt ki kell használni!
 2. Nincs főnököm!
  Van főnököd. Nem munkajogi értelemben van főnököd, de a franchise vállalkozásban nem vagy magad ura. Ha korábbi munkahelyeden frusztráltak főnökeid, a franchise erre nem megoldás, sőt! A helyzet itt sokkal keményebb, élesebb. Hiszen nem csak a munkaviszonyod a tét, hanem egy üzlet, amibe mindkét fél igen jelentős időt, pénzt és energiát fektetett be. Ha korábban soha nem álltál alkalmazásban, nehezen viseled a kötöttségeket, alárendelt szerepet egy hierarchiában – nagyon alaposan fontold meg, bele kívánsz-e vágni bármilyen franchise üzletbe! Itt kötöttségek sora vár az átadótól az ügyféligényekig.
 3. Keveset kell beruházni!
  Rengeteget kell beruházni. Ha egy munkahelyen dolgozol, tényleg keveset kell beruháznod (pl. egy öltönyt vásárolni), fizetésed pedig garantált. Ha vállalkozó vagy, arra és csak arra ruházol be, amire szeretnél. Egy franchise rendszerben bizonyos beruházásokat minden körülmények között meg kell tenned.
 4. Nincs kockázat.
  Hatalmas a kockázat. A franchise a kockázatot sok szempontból csökkenti, de bizonyos szempontból még növeli is. Például amiatt, hogy bizonyos beruházásokra kötelez. Összességében tehát, mint bármilyen üzleti vállalkozás esetében, az üzleti kockázat minden esetben magas, és ez a kockázat teljes mértékben az Tiéd, senki másé. Neked kell mérlegelned, hogy mekkora kockázatot kívánsz vállalni a remélt siker érdekében, és reálisan fel kell mérned a kudarc lehetőségét is. Gondold át, mit fogsz tenni, ha az üzlet nem sikerül! Kizárólag annyit kockáztass, amennyit elveszíteni hajlandó vagy – mert senki nem garantálja, hogy nem fogod elveszíteni. Ha tartasz az üzleti kockázattól, nem való neked a vállalkozók élete – és erre a franchise sem gyógyír.
 5. Végre megvalósíthatom saját elképzeléseimet!
  Nem valósíthatod meg saját elképzeléseidet. Ha eleged van belőle, hogy mindig, mindenbent a főnökeid utasításait kell követned, eszedbe ne jusson a franchise vállalkozási formát választani!
  A franchise lényege, hogy minden egység azonos mintát követ. Egy igen gyakori irreális elvárás a franchise rendszergazdával szemben, hogy az átvevők véleménye alapján a koncepciót hajlandó legyen megváltoztatni. Különösen az új csatlakozók érzik úgy, hogy erre jogot is formálhatnak, valamiféle demokratikus döntéshozatali procedúra keretein belül. De a franchise nem így működik, a szerződésekben nem ez áll, hanem az, hogy az átvevő mindenben precízen követi a rendszergazda útmutatásait. A franchise egy rendkívül rugalmatlan szervezet, nem alkalmazkodik az igényeidhez. Sok tekintetben még egy hagyományosan működő multinacionális nagyvállalatnál is rugalmatlanabb – hiszen bizonyos értelemben éppen rugalmatlanságra épül. Azt tanácsoljuk, hogy mielőtt egy franchise-hoz csatlakozol, előzetesen mérjed fel, hogy mindenben azonosulni tudsz-e azzal, ahogy az működik, mert nem fogsz tudni rajta változtatni. Fontold meg, hogy elégedett vagy-e a rendszergazda korábbi döntéseivel, mert a szerződés megkötését követően is a rendszergazda fog döntéseket hozni az üzletet illetően. Ha ezen döntésekben nem bízol meg, nem javasoljuk, hogy a franchise vállalkozási formát válaszd.
 6. Nincs stressz.
  Hatalmas a stressz. Stabil családi háttér, jó egészségi állapot hiányában a stressz elviselhetetlenül magas. Ha jelenlegi munkahelyeden vagy vállalkozásodban frusztrál a sok stressz, szorozd meg legalább hárommal, és úgy hozz döntést, hogy kívánsz-e egy franchise-hoz csatlakozni. Itt ugyanis nem elég, hogy képes  vagy a vállalkozással járó általános stresszt kezelni, de plusz nyomást gyakorol Rád a rendszergazda, az ügyfelek elvárásai sokkal magasabbak, mint egy átlagos családi vállalkozással szemben.
 7. Nem rajtam múlik a siker.
  Kizárólag Rajtad múlik a siker. Ha Te azzal a szándékkal kívánsz csatlakozni egy franchise üzlethez, hogy az garantálja majd a sikert, óriási tévedés áldozata lehetsz és rengeteg csalódás érhet még. Egy jó munkahely sikeres maradhat úgy is, ha Te nem végzed el jól a Rád bízott feladatokat. Saját vállalkozásod eldöcöghet valahogyan úgy is, hogy az nem felel meg mindenben a legmagasabb követelményeknek. De egy franchise üzletben Te  biztosan kudarcra vagy ítélve, ha nem vagy képes tartósan, kivétel nélkül minden kötelezettségednek 100 százalékban megfelelni.A franchise nem oldja meg a problémáid. Ha egy alkalmazott kilép, Neked kell elintézned a papírmunkát, és egy újat felvenni helyette. Ha rossz döntéseket hozol, az új alkalmazott (is) károkat fog okozni. Neked! Ha a fal koszos lett, újra kell festened. Ez is kötelező. Ha nem megy jól az üzlet, a problémát Neked kell megoldanod. Ez is kötelező. Egy munkahelyen lehet azt mondani, hogy ez, vagy az nem a Te dolgod. Egy saját vállalkozásban nem kötelez senki, hogy a fal milyen legyen. A franchise nagyon részletesen definiál minden apró részletet, amelyet követned kell.

Cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Franchise Szövetség • H-1027 Budapest, Margit krt. 64/b • Telefon: +36 20 342 3342 • E-mail: titkarsag(kukac)franchise.hu