Megváltozott az Európai Franchise Etikai kódex

Megváltozott az Európai Franchise Etikai kódex

Megváltozott az Európai Franchise Etikai kódex

Az alábbiakban tájékoztatjuk tagjainkat és a franchise szakma képviselőit, hogy az Európai Franchise Szövetség legutóbbi közgyűlésén módosította a Magyar Franchise Szövetség által is irányadónak elfogadott Európai Franchise Etikai kódexét.

A dokumentumban történt néhány változást az alábbiakban kiemelve közlünk.

  1. Ez idáig nem volt egységes szabály arra vonatkozólag, hogy a rendszergazda mennyi ideig köteles tesztelni a koncepcióját, mielőtt franchise partnereket von be abba. A bevezetett változás ezt a lehetséges problémát próbálja meg csökkenteni azzal, hogy kikötésre került, hogy a Franchise Átadó köteles minimum egy évig tesztelni rendszerét, mielőtt abból hálózatot épít.
  2. Az innováció gyorsulásának köszönhetően egyre több és egyre gyorsabb változók között kell a rendszereknek működnie, így szükséges volt szabályozni, hogy a Franchise Átadónak felelőssége és feladata a koncepció folyamatos fejlesztése.
  3.   Világszerte egyre nagyobb teret hódít az értékesítésben a webes értékesítés (webshop) és ez megjelenik a franchise hálózatokban is. Minden Franchise Átadónak teljes körű tájékoztatást kell adnia, még a belépés előtt álló Franchise Átvevők számára a hálózat internetes értékesítéséről, hogy ez a későbbiekben ne okozzon problémát kettejük között.
  4.   Az Egyesült Államokban néhány szövetségi államának törvényhozói által indított kezdeményezés szerint a Franchise Átadónak is felelősséget kellene vállalnia Franchise Átvevői egységében dolgozó alkalmazottakért. Ez ütközik a franchise modell elveivel, mert a Franchise Átvevőket sérti a saját vállalkozói függetlenségükben. Azért, hogy Európában megelőzhessék egy a gazdasági döntéshozók által előkészítetett hasonló kezdeményezést, az alábbiak szerint került kiegészítésre a dokumentum. A Franchise Átvevő felelős azon személyi és anyagi erőforrásokért, amelyeket a franchise üzleti tevékenységében használ. Illetve kiemelésre került, hogy a saját gazdasági tevékenységéért a Franchise Átvevő teljes mértékben felelős.

 

A megváltozott és 2016. június elsejétől érvényes Etikai Kódex elérhető a Magyar Franchise Szövetség honlapján is, így kérjük tagjainkat a továbbiakban az oldalról letölthető frissített változatot használják szerződéskötéseik és működésük során.

Dr. Mandel Katalin
A Magyar Francise Szövetség főtitkára

Cikkek

Biatorbágyon nyílik a 15. Stilianos Babauszoda

Tovább terjeszkedik a Stilianos Babauszoda hálózat. Június második felében a hálózat tizenötödik egysége nyitja meg medencéit a kisgyermekek és szüleik előtt Pest megye egyik legnépszerűbb

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Franchise Szövetség • H-1027 Budapest, Margit krt. 64/b • Telefon: +36 20 342 3342 • E-mail: titkarsag(kukac)franchise.hu