Megváltozott az Európai Franchise Etikai kódex

Megváltozott az Európai Franchise Etikai kódex

Megváltozott az Európai Franchise Etikai kódex

Az alábbiakban tájékoztatjuk tagjainkat és a franchise szakma képviselőit, hogy az Európai Franchise Szövetség legutóbbi közgyűlésén módosította a Magyar Franchise Szövetség által is irányadónak elfogadott Európai Franchise Etikai kódexét.

A dokumentumban történt néhány változást az alábbiakban kiemelve közlünk.

  1. Ez idáig nem volt egységes szabály arra vonatkozólag, hogy a rendszergazda mennyi ideig köteles tesztelni a koncepcióját, mielőtt franchise partnereket von be abba. A bevezetett változás ezt a lehetséges problémát próbálja meg csökkenteni azzal, hogy kikötésre került, hogy a Franchise Átadó köteles minimum egy évig tesztelni rendszerét, mielőtt abból hálózatot épít.
  2. Az innováció gyorsulásának köszönhetően egyre több és egyre gyorsabb változók között kell a rendszereknek működnie, így szükséges volt szabályozni, hogy a Franchise Átadónak felelőssége és feladata a koncepció folyamatos fejlesztése.
  3.   Világszerte egyre nagyobb teret hódít az értékesítésben a webes értékesítés (webshop) és ez megjelenik a franchise hálózatokban is. Minden Franchise Átadónak teljes körű tájékoztatást kell adnia, még a belépés előtt álló Franchise Átvevők számára a hálózat internetes értékesítéséről, hogy ez a későbbiekben ne okozzon problémát kettejük között.
  4.   Az Egyesült Államokban néhány szövetségi államának törvényhozói által indított kezdeményezés szerint a Franchise Átadónak is felelősséget kellene vállalnia Franchise Átvevői egységében dolgozó alkalmazottakért. Ez ütközik a franchise modell elveivel, mert a Franchise Átvevőket sérti a saját vállalkozói függetlenségükben. Azért, hogy Európában megelőzhessék egy a gazdasági döntéshozók által előkészítetett hasonló kezdeményezést, az alábbiak szerint került kiegészítésre a dokumentum. A Franchise Átvevő felelős azon személyi és anyagi erőforrásokért, amelyeket a franchise üzleti tevékenységében használ. Illetve kiemelésre került, hogy a saját gazdasági tevékenységéért a Franchise Átvevő teljes mértékben felelős.

 

A megváltozott és 2016. június elsejétől érvényes Etikai Kódex elérhető a Magyar Franchise Szövetség honlapján is, így kérjük tagjainkat a továbbiakban az oldalról letölthető frissített változatot használják szerződéskötéseik és működésük során.

Dr. Mandel Katalin
A Magyar Francise Szövetség főtitkára

Cikkek

Nyissa meg saját BioHair fodrászatát!

Az országos lefedettséggel rendelkező, folyamatosan bővülő BioHair franchise hálózat új szalonok nyitásához vállalkozó partnereket keres Budapesten és vidéken is! További információkért látogasson el a www.biohair.hu/franchise

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Franchise Szövetség • H-1027 Budapest, Margit krt. 64/b • Telefon: +36 20 342 3342 • E-mail: titkarsag(kukac)franchise.hu