Mozgalmas jubileumi esztendőt zárt a Magyar Franchise Szövetség

Mozgalmas jubileumi esztendőt zárt a Magyar Franchise Szövetség

Mozgalmas jubileumi esztendőt zárt a Magyar Franchise Szövetség

Idén lett húsz éves a Szövetség, mely jubileumi esztendő alkalmával számos izgalmas esemény és program résztvevői voltak a szakmai szervezet tagjai.

Jubileumi Díjkiosztó Gála

Január 27-én megrendezésre került a 20 éves Magyar Franchise Szövetség jubileumi Díjkiosztó Gálája, amelynek különös aktualitást adott, hogy a franchise szektor támogatása ismét bekerült a Széchenyi tervbe. A gálavacsora a hazai franchise szektor legrangosabb eseménye, ahol a 2010. év franchise díjazottjai mellett egyben a szakmai szervezet megalapításának 20. évfordulóját is ünnepelte a franchise szakma.
E jeles alkalomból, az elmúlt 20 évre visszatekintve a Magyar Franchise Szövetség megemlékezett mindazokról a személyekről, akiknek a munkája meghatározó szerepet játszott a társadalmi szervezet megalakulásában és fejlődésében, a hazai franchise kultúra megteremtésében.
A Magyar Franchise Szövetség emlékdíjat adott át a szövetség eddigi elnökeinek, megköszönve és elismerve munkájukat, illetve a franchise szakmában nyújtott kiemelkedő tevékenységüket.

Az idei évben sem maradhatott el franchise díjak átadása. A 2010. Év franchise hálózata elismerést, a Duna House ingatlanközvetítő-hálózat érdemelte ki. Az év legdinamikusabban fejlődő, fiatal franchise hálózata kategória győztese a Lapterjesztő hálózata lett. Az Év legsikeresebb franchise átvevője díjat Lászlóné Gyócsi Mónika, a High-Care franchise-hálózat franchise-átvevője kapta. Az Év fiatal, sikeres franchise átvevője díjat a Pékpont franchise hálózat partnere, Mezei Zsolt érdemelte ki. A Magyar Franchise Szövetség franchise különdíjban részesítette a Vianni franchise hálózatot, elismerve a hálózat eddigi kimagasló eredményeit, valamint a 2010-es évben folytatott tevékenységét.

Nemzetközi Franchise Szövetség – 51. Kongresszus

Idén február 13-16 között, Las Vegasban került megrendezésre a Nemzetközi Franchise Szövetség (IFA) 51. kongresszusa. A franchise eseményt megelőzően megújult az IFA elnöksége, Stephen J. Caldeira lett az új elnök, az alelnök pedig egy McDonald’s átvevő, Jack Earlie. Mindeddig még nem volt rá példa, hogy franchise átvevő ilyen magas tisztséget tölthet be a világ legbefolyásosabb franchise szövetségének vezetésében.

A jeles eseményen hazánkat dr. Mandel Katalin, a Magyar Franchise szövetség főtitkára képviselte, ahol világ minden tájáról több mint 3700 fő gyűlt össze. A kongresszus kiemelt előadói, a Massachusetts állam korábbi kormányzója, Mitt Romney, illetve Steve Forbes, a Forbes Médiavállalat ügyvezető igazgatója, a Forbes magazin főszerkesztője voltak.

A konferencia 4 napja során számos szeminárium, kerekasztal-beszélgetés zajlott le. Az előadások témái között az egyik legaktuálisabb, hogyan tudja a franchise segíteni a gazdasági fellendülést. Kiemelt feladat, hogy a különböző államok támogassák azon vállalkozókat, akik valamely franchise hálózathoz kívánnak csatlakozni. Ebben központi szerepet kap a hitelhez jutás biztosítása, kis-és családi vállalkozások számára. A nemzetközi szövetség közös televízió műsor létrehozását fontolgatja a BBC csatornával, ahol bemutatják a franchise által nyújtotta lehetőségeket.

Európai Franchise Federáció ülése Koppenhágában

Megrendezésre került az Európai Franchise Federáció (EFF) ülése Koppenhágában, március 7-én. Az ülés témái voltak az EFF lobby tevékenysége, valamint a franchise népszerűsítése a tagországokban. Elkészült a tagországok adataira támaszkodva a franchise-szektor főbb mutatóinak összesítése.
Eszerint 18 országban 10.000 brand működik, 500.000 franchise-egységgel. A szektorban 3.500.000 fő dolgozik. Összehasonlításképpen, a franchise hazájának számító Egyesült Államokban 2.200 franchise-hálózat működik 250.000 egységgel, a szektorban 21.000.000 fő dolgozik.

Az ülésen a tagországok megbeszélték, hogy 2011-ben milyen változások várhatóak a szektorban. Több Szövetség a tagság számának további csökkenését valószínűsíti az elhúzódó válság miatt. Számos európai Szövetségnél megszigorították a társult tagság feltételeit. A társult tagságnál is minősítésen keresztül kell igazolniuk, etikusan működnek a franchise-szektorban.

Szövetségi klubdélután – április 5-én

A Magyar Franchise Szövetség április 5-i szakmai klubdélutánján a rendszergazdák számára rendkívül hasznos előadások hangzottak el. Számos kérdést intéztek az előadókhoz a résztvevő cégvezetők. A jó hangulatban lezajlott esemény ismét remek lehetőséget teremetett a tapasztalatcserére, a véleménynyilvánításra.

„A hálózatfejlesztés, a terjeszkedés határai; növekedés a megváltozott gazdasági környezetben” címmel meghirdetett rendezvényen az előadók Nagy Zoltán, a KATEDRA Nyelviskola Kft. tulajdonosa, valamint Rádi Balázs, a HERBÁRIA Zrt. kereskedelmi igazgatója voltak. Mindkét franchise hálózat a Magyar Franchise Szövetség tagja. Nagy Zoltán úr, az Etikai bizottság elnöke is egyben.

Bár a KATEDRA és a HERBÁRIA hálózatok tevékenysége lényegesen eltér egymástól, franchise rendszergazdaként mégis hasonló problémákkal találják szembe magukat. Ezeket a problémákat viszont az átvevőikkel közösen, együtt munkálkodva törekednek megoldani.

Évi rendes közgyűlés – május 30.

Május 30-án került megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség évi rendes közgyűlése. A rendezvénynek ismét a Hotel Buda Mercure, Mátyás terme adott otthont.

A közgyűlés valamennyi napirendi pontját teljes egyetértésben, egyhangúlag szavazta meg a tagság. Ezek keretében elfogadták Murányi László elnök előadásában a 2010-es évi beszámolót, valamint Tóth András, a Felügyelő Bizottság elnökének jelentését is.
A rendezvényen előadást tartott Dr. Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója “A magyar gazdaság helyzete, lehetséges kiutak a válságból” címmel. Előadásában kifejtette: nem igazán látszik az az erő Magyarországon, amely az ország gazdaságát az alacsony növekedési ütemből kiránthatná, de az idén már gyorsulhat a növekedés, elérheti a 3 százalékot, és a belső fogyasztás is szerény növekedésnek indulhat.

Sor került az idén jubileumot ünneplő tagok, valamint a juniorból rendes taggá váló franchise hálózatok elismerésére is.
Idén ünnepli 10. jubileumát az 5 á Sec gyorstisztító. 15. jubileumát tartja a P&P Pékáru, valamint 2011-ben 20. jubileumát ünnepelheti a Happy Box és a Nyomell is. A Szamos Marcipán pedig 40 éves lett. Emellett rendes taggá válásuk alkalmából elismerést kaptak az AlphaZOO állateledeleket és felszereléseket kínáló üzlethálózat, az AXA Bank magyarországi fiókhálózata, valamint a BioHair hajvágószalon hálózat képviselői.
A Szövetségbe újonnan belépő tagok a Konopizza étterem-lánc, az Oázis kertészet, a Party Point partitermékek forgalmazásával foglalkozó franchise-hálózat, valamint a ClientFirst Consulting.

A Szövetség is támogatja a „Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban” Díjat

A május 30-i közgyűlésen mutatták be a Magyar Franchise Szövetség egyik új tagját, az ügyfélkiszolgálás fejlesztésében közel 10 éves tapasztalattal rendelkező ClientFirst Consulting Kft.-t. A vállalat “Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban Programját” üdvözítve fogadták a Szövetség tagjai. A Szövetség bíztatja is a tagságát ezen üzleti versenyben való elindulásra.

A ClientFirst Consulting 2009-ben megalapította a Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban Díjat, melynek célja, hogy díjazzák az ügyfélkiszolgálás területén kiemelkedően teljesítő vállalatokat különböző ágazatokban. A pozitív piaci visszajelzésekre, nemzetközi tapasztalatokra és a vállalati igényekre reagálva 2010-ben leraktuk a Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban Program alapjait, mely Program a „Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban” Díjban teljesedik ki.

Megjelent a Franchise vállalkozás c. könyv

Hosszú várakozás előzte meg a könyv megjelenését, de augusztustól végre elérhető a Magyar Franchise Szövetség gondozásában megjelent kiadvány. A Szövetség titkárságán személyesen is megvásárolható, vagy postai úton megrendelhető, de a Líra könyvesboltok polcain is találkozhatnak vele az érdeklődők.

A könyv régi hiányt kíván pótolni. Nemcsak a franchise alapfogalmait írja le szakszerűen és minden vállalkozó szellemű olvasó számára érthető módon, hanem tartalmában kitekint a franchise etikai normáira, előírásaira, jogi kötelezettségeire és következményeire is. A kiadvány a hazai franchise-irodalom legfontosabb összefoglaló munkája, melyet sikerrel forgathat a magyar piacon működő közel 350 franchise hálózat menedzsmentje, és a nagyjából 20 ezer, átvevő partnerként működő vállalkozó, és mindazok, akik érdeklődnek a franchise vállalkozások, a franchise vállalkozási forma iránt.

A könyv szerzői: dr. Mandel Katalin, a Magyar Franchise Szövetség főtitkára, és dr. Darázs Lénárd, a Magyar Franchise Szövetség Etikai és Jogi Bizottság elnöke, ügyvéd, egyetemi docens (ELTE).

WFC (Világ Franchise Tanács) ülés – szeptember 20-22.

Manilában került megrendezésre szeptember 20. és 22. között a WFC (Világ Franchise Tanács) soron következő ülése, amely eseményen számos ország franchise szövetsége képviselte magát. Manila a világ egyik legnagyobb, fejlődő metropolisza (a teljes manilai agglomeráció lakossága meghaladja a 14 milliót.), s ebben az évről-évre egyre jelentősebbé váló franchise szektora elsődleges szerepet játszik.

A rendezvény házigazdája – Fülöp-szigetek gazdaságában a franchise szektor immár nélkülözhetetlen szerepet tölt be. Az első franchise hálózat megjelenése óta (1910 Singer Sewing Machine) több mint 1000 hálózattal találkozhatunk az országban, amelyeknek mindössze 34 százaléka külföldi eredetű. A Fülöp-szigeteken összesen mintegy 115 ezer franchise egységet tartanak nyilván, amelyeknek múlt évi árbevétele közel 8 milliárd dollárt tett ki.

Szövetségi klubdélután – október 12-én

Az október 12-én megrendezésre került szakmai klubdélutánon ezúttal a franchise partnerek, franchise egységek ellenőrzésének, és a mystery shopping működési folyamatait ismerhettük meg, három kiváló előadás keretében.

Elsőként a High-Care Cosmetics Kft. ügyvezető igazgatója, Lavotha Ildikó tartott színvonalas beszámolót a High-Care ellenőrzési folyamatairól, a központ tevékenységéről. A franchise koncepció kontrolling tevékenysége három alappilléren nyugszik. A főbb irányok a pénzügyi, valamint a fejlesztési ellenőrzések.

Hetyei József, a Diego Kft. hálózati igazgatója, ügyvezető igazgató helyettese folytatta rendkívül közvetlen beszámolójával az előadások sorát. Igazgató úr is fontosnak tartja a Franchise Tanács működését, a franchise partnerekkel való rendszeres ülésezést, személyes kapcsolattartást.
A hálózat közel 20 éves működése során sikerült egy mára már igen kifinomult, némely esetben igen direkt módszereket alkalmazó ellenőrzési rendszert kifejlesztenie, működtetnie. Az átvevők monitorozása, tevékenységük kontrollja folyamatos, véget nem érő kihívások elé állítja a rendszergazdát – derült ki Hetyei úr beszámolójából.

Rövid szünetet követően, a mystery shopping, azaz a próbavásárlás rejtelmeibe nyerhettünk betekintést Mózes István, a ClientFirst Consulting Kft. ügyvezető igazgatója segítségével.
A franchise hálózatoknál gyakori a próbavásárlásra szakosodott cégek bevonása az ellenőrzési folyamatba – tudtuk meg. A gyakorlat szerint az ellenőrzések a tíz-húsz egységet befogadó rendszereknél cégen belül is megvalósíthatóak. Nagyobb hálózatok esetén a rendszergazdák erre a célra alakult társaságokat bíznak meg az ellenőrzés lebonyolítására.

Facebook nyereményjáték

A Szövetség Facebook-oldalát december 15-ig lájkolók között 3 x 6650 Ft értékű EZ WASH autómosás került kisorsolásra. A három szerencsés nyertes a kézi autómosó franchise hálózat jóvoltából egy “Prémium külső-belső tisztítást” vehet igénybe.

A Magyar Franchise Szövetség mostani Facebook játéka során az EZ WASH franchise hálózat felajánlásai kerültek kisorsolásra mindazon látogatók között, akik a “Tetszik”, avagy “Like” gomb megnyomásával népszerűsítették a Magyar Franchise Szövetség Facebook-oldalát. A nyereményjátékban részt vettek mindazok, akik a sorsolás időpontjában a Magyar Franchise Szövetség oldalát “Kedvelték”.
A jövőben természetesen újabb nyereményjátékok indulnak majd, a Szövetség Facebook-oldalának népszerűsítése céljából.

Szerkesztő: ViFe

 

 

Cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Franchise Szövetség • H-1027 Budapest, Margit krt. 64/b • Telefon: +36 20 342 3342 • E-mail: titkarsag(kukac)franchise.hu