Nagy érdeklődés övezte a Szövetség áprilisi webinárját

Nagy érdeklődés övezte a Szövetség áprilisi webinárját

Nagy érdeklődés övezte a Szövetség áprilisi webinárját

Különböző szektorból érkező előadók osztották meg tapasztalataikat a Magyar Franchise Szövetség áprilisi webinárján. Szó volt a pandémia rövid és hosszútávú hatásairól, az új kihívásoknak való megfelelésről, illetve a pandémia utáni folytatásról is.
Elsőként a Magyar Franchise Szövetség főtitkára, Dr. Mandel Katalin beszélt a koronavírus hatására megváltozott fogyasztói szokásokról. A McKinsey Global Institute kutatása szerint a járvány első hulláma teljesen kibillentette a piacot a korábbi egyensúlyából. A fogyasztást tekintve visszaesés volt tapasztalható, a kiskereskedelem kisebb mértékben-, a szolgáltatások iránti kereslet nagy mértékben visszaesett.
Fogyasztási szempontból a társadalom kettészakadt, akik megtartották munkájukat vagyon gyarapodásról számoltak be, hiszen a lezárások miatt csökkentek a napi kiadásaik. Ezzel szemben, akik elvesztették megélhetésüket, azaz vállalkozásukat, vagy állásukat eladósodtak. A tanulmány készítői, Európában egy lassabb, míg az Egyesült Államokban egy gyorsabb helyreállásra számítanak.
Dara Zsolt, a Burger King, Bellozo, és Anna Café hálózatokat üzemeltető Fusion Befektetési Zrt. vezérigazgató-helyettese 2020 tavaszán olyan válsággal találta szemben magát, amilyennel még korábban sohasem. A járvány kirobbanásakor válságtanácskozást tartottak, amelyen az évre tervezett minden beruházást azonnal felfüggesztettek.
A válság hatásainak tompítása került célkeresztbe, ezen belül is a webshop-, illetve a házhoz szállítás rendszer optimalizálása volt a prioritás.
Az elmúlt évben a plázaegységekben kiesett forgalmat valamelyest a drivethru éttermek forgalomnövekedése kompenzálta. A hazai Burger King éttermek több mint 1/3 része “autós egység”.
Dr. Virág Péter, a DLA Piper Hungary Ügyvédi Iroda munkatársa az átvevők versenytevékenységének jogszerű  korlátozásairól beszélt. Kifejtette, hogy akármennyire is logikusnak tűnik, hogy a franchise hálózatok egységes árszabással működjenek, nem határozható meg fix, vagy minimum ár (sem termékre, sem szolgáltatásra). A versenyjog ezt viszonteladási ár korlátozásaként nevesíti. Ajánlott-, illetve maximált ár meghatározására ellenben lehetőség van.
Abban az esetben, ha az adott hálózat marketing kampányához csatlakoznak az átvevők, akkor az abban szereplő akciós árakat kötelező érvényűen tartaniuk kell.

Cikkek

Biatorbágyon nyílik a 15. Stilianos Babauszoda

Tovább terjeszkedik a Stilianos Babauszoda hálózat. Június második felében a hálózat tizenötödik egysége nyitja meg medencéit a kisgyermekek és szüleik előtt Pest megye egyik legnépszerűbb

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Franchise Szövetség • H-1027 Budapest, Margit krt. 64/b • Telefon: +36 20 342 3342 • E-mail: titkarsag(kukac)franchise.hu