Több egységgel rendelkező franchise partnerek kezelése a hálózatban

Több egységgel rendelkező franchise partnerek kezelése a hálózatban

Több egységgel rendelkező franchise partnerek kezelése a hálózatban

Számos hálózat választja a viszonylag kevés partnerrel való terjeszkedést úgy, hogy számukra több egység nyitásának lehetőségét biztosítja. Itt az átvevő kiválasztás folyamata még kényesebb, hosszadalmasabb, mint az egy üzletet (single-unit franchisee) működtető franchise partnereké. A kockázat is sokkal nagyobb, ha nem megfelelő az átvevő, egyszerre több üzlet válhat ki a hálózatból.
Ha jogi szempontból nézzük, egy tipikus, több egység nyitására kötött franchise keretszerződés biztosítja az átvevő (multi-unit franchisee) számára a jogot és kötelezettséget arra, hogy egy bizonyos számú egységet nyisson meg meghatározott időtartamon és területen belül. Az átvevő csatlakozási díjat fizet, amely rendszerint a megnyitandó üzletek számán alapul. Az egységek száma, a nyitási terv, a terület és a díj mértéke általában egyedi megállapodás során kerül meghatározásra a rendszergazda és az átvevő között. A rendszergazda számára tanácsos a több egység nyitása előtt meggyőződni arról, hogy az első egységet hogyan működteti a partner. Amennyiben nem merülnek fel kifogások az üzemeltetésben, csak akkor javasolt a többi egység számára zöld jelzést megadni. A rendszergazdák számos esetben, az üzletek nyitása előtt írnak alá egyedi megállapodást az adott egység működésére.
Stratégiai szempontból a több egység nyitására kötött megállapodás a legtöbb hálózat számára ideális és tervezhető mód a terjeszkedésre, ezért érdemes minden rendszergazdának megfontolni ezt a lehetőséget, az egy egységet működtető franchise átvevők mellett/helyett. A több egység üzemeltetésére kötött megállapodások vonzó lehetőséget nyújtanak a befektetőknek, akik nagyobb léptékben gondolkoznak, mindeközben lehetőséget teremt a rendszergazdák számára is, hogy előre tervezzék a terjeszkedést, a bevételeiket és az erőforrásigényeket, és csökkentsék a franchise értékesítési és támogatási összköltséget.
Ebben az esetben a rendszergazda kockázata, ha a nyitási ütemterv, és/vagy a forgalmi elvárások nem teljesülnek az előre megállapodott mértékben. Ez eredményezheti a franchise szerződés megszüntetését és az átvevőtől a további egységek nyitási jogának megvonását. A rendszergazda számára kifizetett díjak jellemzően nem visszatéríttethetőek, így az átvevő számára a szerződés megszűnése az addig kifizetett díjak elvesztését is eredményezheti. Amennyiben az előírt üzletlétszám nem valósul meg, a rendszergazda a tervezett bevételekhez nem jut hozzá, és további költségekkel és időveszteséggel számolhat a partnerrel való szerződésbontás miatt, valamint terhet ró rá, az új megfelelő átvevő megtalálása is.
Egy több üzletet üzemeltető átvevő sikeres működése érdekében, és azért, hogy a mindkét fél a kitűzött célokat elérje, a rendszergazda több dolgot tehet. Azok a hálózatok, akik a meglévő átvevőiken keresztül kívánnak növekedést elérni, meg kell vizsgálniuk, hogy rendelkeznek-e a megfelelő struktúrával, hogy segítsék az egy egységet üzemeltető partnereiket a több üzlet sikeres működtetésében való átmenetben.
Képzés és oktatás: az első lényeges lépés, hogy külön képzést és oktatást biztosítson a több üzletet működtető partnerek számára. Hiszen az egy egységet üzemeltető átvevőnek más a feladata, mint egy több egységet irányítónak. Míg egy egység működtetésének elsajátítása minden átvevő számára alapvető fontosságú, a több egységet üzemeltetőnek meg kell tanulni a több üzlet hatékony irányítását is. A képzés egy része minden partner számára ugyanaz, de a tartalom és a mélység eltérő, mint például az üzleti tervezés és előrejelzés, a beszállítók kezelése, az átvevő vállalkozásának szervezeti felépítése, valamint a marketingterv és a költségvetés kidolgozásának terén. Azon átvevők számára, akik egy egység üzemeltetőjeként indultak el, a több egység működtetésére való átállás bonyolult lehet. A megfelelő képzés biztosítja a megváltozott vállalkozási méretekhez szükséges ismereteket. Nyitási ütemterv. Hiba lehet, ha az egység nyitások között indokolatlanul sok idő telik el. Számos esetben az a tapasztalat, hogy a partner, még azután is közvetlenül irányítja az első egységet, hogy megnyílt a második. Megosztja és szétforgácsolja idejét a kettő közötti szaladgálással, úgyhogy már küzd a harmadik egység megnyitásával is. Amikor megnyitásra kerül a harmadik üzlet, már túlterhelt, igyekszik mindhárom egységet irányítani, nem tudja beosztani az idejét, így a további üzletek nyitása már nem történik meg. A megnyitási ütemezés tömörítése kiküszöböli azt a lehetőséget, hogy a franchise partner közvetlenül irányítsa az egységet, és üzletvezetők alkalmazására kényszeríti már a kezdetektől. Az is nagyon lényeges, hogy a többegységes (multi-unit) átvevő rendelkezzen a szükséges pénzügyi forrásokkal, mielőtt aláírja a megállapodást, hogy a vállalt megnyitási ütemtervet teljesítse.
Támogatási rendszer: a rendszergazdának át kell gondolni, hogyan nyújtson hatékony támogatást a több egységet működtető átvevők számára. Hiszen más problémákkal, és nehézségekkel is szembesülhetnek, mint az egy egységekből üzemeltető társaik. Számos hálózat rendelkezik olyan munkatárssal, aki kimondottan ezekkel partnerekkel foglalkozik, az ő tevékenységüket segíti.
Ösztönző rendszer. Számos rendszergazda, amennyiben elégedett a több üzletet működtető franchise partnerrel, ösztönözni kívánja további egységek nyitására. Több módszer létezik az átvevők inspirálására. Például, ha az átvevő idő előtt teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit, és úgy ítéli meg a rendszergazdával együtt, hogy az adott terület további egységet (vagy egységeket) is elbír, ezek egységeket megnyithatja további díjak fizetése nélkül.
Multi-unit átvevőkből álló hálózat kifejlesztése többet jelent a franchise díjak megállapításánál, és a franchise dokumentáció elkészítésénél. A megfelelő típusú és szintű támogatási rendszer kidolgozása kiemelt fontosságú, hogy a több egységet, sikeresen irányító átvevők a franchise rendszerben hosszú távon bent maradjanak, ne gondolkozzanak önállósodáson, vagy más hasonló rendszerhez való csatlakozáson sem a  szerződés lejárta előtt, sem azt követően.
dr. Mandel Katalin
Magyar Franchise Szövetség főtitkára
Az Európai Franchise Szövetség igazgatósági tagja

Cikkek

Franchise képzés 2.0

A Magyar Franchise Szövetség júniusban elindítja a Franchise Képzés 2.0 sorozatot. Amely az alapképzésre épül és még mélyebb betekintést nyújt a résztvevőknek a franchise hálózatok

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Franchise Szövetség • H-1027 Budapest, Margit krt. 64/b • Telefon: +36 20 342 3342 • E-mail: titkarsag(kukac)franchise.hu