Bővíti szolgáltatásait Magyarországon az SGS

Bővíti szolgáltatásait Magyarországon az SGS

Bővíti szolgáltatásait Magyarországon az SGS

 

A nemzetgazdaság – ezen belül az építőipar – dübörög. A hitelezés megfizethető, a befektetők készen állnak, sőt keresik az ígéretes lehetőségeket. Az ingatlanszektor nem csak hazánkban, más országokban is virágzik. A kereslet nem csak a lakás- de az üzleti célú ingatlanok irányában is egyre nagyobb.

De hogyan tud a befektető megbizonyosodni arról, hogy az ingatlan, vagy épület, műszaki létesítmény valójában megéri-e az érte kért vételárat, vagy bérleti díjat?

Hogyan győződhet meg arról, hogy a kérdéses objektumról az eladó által rajzolt kép kellően pontosan mutatja be az ingatlant?

Valóban megfelel-e a vele szemben támasztott vevői elvárásoknak, vagy átalakítható-e gazdaságosan az elvárt funkció betöltésére?

Ennek megválaszolására a legalkalmasabb eszköz a Műszaki és Környezetvédelmi Átvilágítás (Technical & Environmental Due Diligence).

Az SGS, mint független ellenőrző és tanúsító szervezet, rendelkezik a szakmai háttérrel és pártatlan szakembergával ahhoz, hogy partnereit az ingatlanokkal kapcsolatos döntéseik előkészítésében, illetve azt követően is támogassa. Feltárják az ingatlan beszerzéssel kapcsolatos műszaki, környezetvédelmi, jogi- pénzügyi tényeket, körülményeket, kockázatokat, illetve megoldási javaslatot tesznek az ingatlannal kapcsolatos azonnali, rövid- közép- és hosszútávú beruházások és üzemeltetési feladatok tervezésére.

Partnerei jogos elvárásának megfelelően az SGS a tényeket vizsgálja meg. Számos épületen és egyéb célú létesítményen végzett átvilágításuk során szerzett tapasztalataikat kamatoztatják ügyfeleik érdekében. Nem csak a klasszikus statikai felülvizsgálatot nyújtják. Társterületek, így tűzbiztonság, épületgépészet, energiahatékonyság, elektromos és IT infrastruktúra, valamint környezetvédelmi áttekintés (pl.: azbeszttartalom, talaj és talajvíz vizsgálatok, stb) is részét képezi a munkánknak.

A felmérés eredményeként árnyalt és elfogulatlan képet tudnak adni az ingatlanról egyaránt feltárva a benne rejlő lehetőségeket és kockázatokat.
Az ingatlanügyletekben mindent a megtérülés vezérel. Egy, az adásvétel után feltárt rejtett hiba, (pl egy barna-vagy zöldmezős beruházásnál a földmunkák során felszínre került talajszennyezés) addig nem ismert körülmény jelentősen megnövelheti a megtérülés kockázatát.
A környezetvédelmi és műszaki átvilágítás az az eszköz, amely pontosan feltárja az ezzel kapcsolatban elképzelhető kockázatokat, de a megtérülés javításának lehetőségeit is.
Az adásvétellel kapcsolatos legfontosabb kockázatok:
Hitelezői, vagy kezesi kockázat: A befektetés meg nem térülési kockázatának váratlan növekedése miatt a vevő nem tudja teljesíteni az adósságszolgálatát.
Megtérülési kockázat: Az ingatlan birtokba vételét követően az abból származó bevételek nem érik el a tervezettet, ezért a megtérülés jelentősen eltolódhat.
Jogérvényesítési kockázat: Az ingatlanhoz kapcsolódó jogok gyakorlása nem vagy késedelmesen esetleg részlegesen válik lehetővé (pl.: a használatba vételi jog gyakorlásának elhúzódása egy korábban nem ismert talajszennyezés felszínre kerülése miatt, mely jelentősen megnöveli a kivitelezési időt).
Földrajzi kockázat: Az ingatlan fekvésének (árvíz, vagy földrengés veszélyes terület), logisztikai körülményeinek (megközelíthetőség, munkavállalók, bérlők kényelme) a környezet demográfiai viszonyainak (megfelelő népsűrűség, kellő számú hitelképes bérlő) nem kellő ismerete okán a az ingatlan kihasználása nem, vagy nem az elvárt hozammal lehetséges.
Konstrukciós kockázat: Annak kockázat, hogy az ingatlan, vagy annak egyes szerkezeti/gépészeti eleme nem felel a hatályos hatósági előírásoknak. Ezek (pl.: tűzbiztonsági rendszer újjáépítése) jelentős ráfordításokat jelenthetnek, hiszen az épület egészét érintik.
Az SGS által Magyarországon is bevezetésre kerülő új szolgáltatás csomag az Önök biztonságát és üzleti hatékonyságának növelését támogatja.
Az SGS által nyújtott szolgáltatások:
  • A szükséges engedélyek, (létesítési, használatba vételi, működési, egyéb) megléte és az engedély szerinti építés, használat ellenőrzése,
  • A meglévő engedélyek, az azok alapján megépített rendszerek és a hatályos jogszabályok összehasonlítása,
  • Állapotfelmérés. Az épület építmény részletes műszaki állapotfelmérése, mely kiterjed az üzemeltetési biztonság felmérésére is.
  • Környezeti állapotfelmérés ingatlanok tulajdonviszonyainak megváltozásakor az esetleges maradandó környezeti károk feltárására.
  • Környezettanulmány (megközelíthetőség, földrajzi, demográfiai viszonyok feltérképezése)
  • Cselekvési program, megtérülés számítás. A feltárt hibák, illetve az esetenként szükséges funkcióváltás eléréséhez szükséges CAPEX/OPEX tervek és megtérülés analízis.

Cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Franchise Szövetség • H-1027 Budapest, Margit krt. 64/b • Telefon: +36 20 342 3342 • E-mail: titkarsag(kukac)franchise.hu