Fennakadtunk a Borhálón

Fennakadtunk a Borhálón

Fennakadtunk a Borhálón

 

„Egy pohár bor: az ateizmus halálugrása” – írja Hamvas Béla a bor filozófiája című művében. Bár az Istenben való hit mindenki magánügye, mégis el kell árulnom: a hir6.hu szerkesztőségének tagjai nekiveselkedtek a halálugrásnak. A szédítő zuhanás azonban nem ért tragikus véget. Fennakadtak a Borhálón, Szarvason egy nagyszerű helyen; csodálatos borok családias tárházában – hir6.hu összeállítás.

A Kossuth utcán, a Szirén üzletsoron kellemes hangulatú kis üzlet hívogatja a vendégeket. A Borháló ajtaján belépve az első, ami szembetűnik: az ízlésesen kialakított helyiségben barátságos tégla és faborítás kelt némi borospince hatást. A polcokon sorakozó palackok címkéi pedig arra utalnak, hogy itt nem az ötvenesével kirakott, tömegtermékű borok közül válogathat a vevő. Itt nem elég egy-két perc a kínálat felméréséhez.

A fehérborok között található mátraaljai, egri, badacsonyi, móri, somlói, homoki, zalai, szekszárdi és természetesen tokaji. A vörösborok kínálatát színesítik a kunsági és zalai nedűk, de aki a legnagyobbak remekműveit szeretné magáévá tenni, az megtalálja itt az egri, szekszárdi és villányi borászok portékáit is. A széles választékon ámulva az üzlet vezetője, s egyben tulajdonosa Dobruczky Zsoltné Gyöngyi megjegyezte, közel 100 féle folyóbor közül választhatnak a vásárlók, majdnem az összes történelmi borvidékről. A hálózat filozófiája szerint az igazi lényeg magában a borban van, így a palackozást és az egyéb költségeket elhagyva elképesztő árakon lehet hozzájutni nagy és kevésbé nagy nevek kiváló boraihoz, így található PET palack és borzsák is a kínálatban.

A készlet nagy részét olyan borok alkotják, amelyek máshol, kereskedelmi forgalomban nem vásárolható meg. A különlegességek közül az Eke pincészet jégborát emelte ki alkalmi somelier-nk, de felhívta a figyelmet az 1996-os évjáratú, sorszámozott Cezar Natur Brut pezsgőre, vagy Tóth Ferenc (a 2012-es év egri borászának választották) boraira. Persze az ínyencségeket hosszasan lehetne sorolni a ménesi (Arad melletti) Ballaga Géza Kadarkájától a rosé-király (Dúzsi Tamás) Rozé Cuveé-jén, vagy Lisicza Tamás Roséján át egészen – a teljesség igénye nélkül – Takler Ferenc, Baron von Twickel, Polgár Zoltán, Tiffán Ede, Szőke Mátyás, Frittmann János, Font Gábor vagy Homoky András boraiig.

A kínálat tehát szinte páratlan, de arról, hogy mekkora igény van egy alföldi kisvárosban a minőségi borokra, leginkább az eladópult felett található oklevél árulkodik, amelyen ez olvasható: „Kiemelkedő teljesítményt nyújtó üzlet”. Ehhez persze hozzátette Dobruczkyné Gyöngyi,egy üzlet bevezetése nem könnyű,de ha a kínálat jó, az árak korrektek az nagyban megkönnyíti a munkát. Sok vásárló azért választja ezt az üzletet,mert kihasználja a hozzáértést, itt nem zsákbamacskát vesznek, vásárlás előtt megkóstolhatják a kiválasztott terméket.

Borkereskedés franchise partnereként nyitott meg 2014 június 4-én, s mivel a hálózathoz tartozó 46 üzletbe központilag vásárolják a borokat, így nem csoda, hogy a cég egyik tulajdonosának, somelier-jének ízlését is tükrözi kicsit a választék. A borszaküzlet nyitás melletti döntésről Gyöngyi azt is elárulta, 32 évig pedagógus volt. A férjével, Zsolttal már régóta gondolkoztak valamilyen új lehetőségen. Végül úgy döntöttek, franchise partnerként bekapcsolódnak a Borhálóba. A nyitás óta eltelt időszak bizonyítja, hogy nem volt rossz döntés. Kezdik megismerni és megszeretni az emberek a szarvasi Borhálót, amely nem csak a polcokon sorakozó borokkal és pezsgőkkel, de az üzlet hátsó részében kialakított közösségi térben rendezett borkóstolókkal, bemutatókkal is várja a borkultúra szerelmeseit.

hir6.hu

Cikkek

Biatorbágyon nyílik a 15. Stilianos Babauszoda

Tovább terjeszkedik a Stilianos Babauszoda hálózat. Június második felében a hálózat tizenötödik egysége nyitja meg medencéit a kisgyermekek és szüleik előtt Pest megye egyik legnépszerűbb

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Franchise Szövetség • H-1027 Budapest, Margit krt. 64/b • Telefon: +36 20 342 3342 • E-mail: titkarsag(kukac)franchise.hu