Mi a siker titka? Interjú a BITE bakery café tulajdonosaival

Mi a siker titka? Interjú a BITE bakery café tulajdonosaival

Mi a siker titka? Interjú a BITE bakery café tulajdonosaival

 

Franchiseportal.hu oldal interjúja a BITE bakery café hálózat alapító tulajdonosaival, Pólus Andrással és Riffer Károllyal.

Franchiseportal (FP.) : Hogyan született meg a BITE bakery café gondolata? Hogyan találtatok egymásra Andrással?

Riffer Károly (R. K.): 2011-ben Andrásnak az az ötlete támadt, hogy megvalósítja gyerekkori álmát és vendéglátással fog foglalkozni. Az első gondolata az volt, hogy egy külföldi franchise hálózatot hoz az országba, meg is kezdte az egyeztetéseket több nagynevű márkával. Nagyjából ebben az időszakban találkoztunk. Akkoriban egy nagykereskedelmi cég marketing osztályán dolgoztam, ahol üzleti kapcsolatba kerültem a TC Hungary cégcsoporttal, Andrásék családi vállalkozásával és egyszer csak azon kaptam magam, hogy ötletelünk, miként lehetne nekifutni valami egyedinek közösen. Arra jutottunk, hogy belülről ismerve pár hazai franchise vállalkozást és megfutva a külföldi köröket, szeretnénk magunk létrehozni egy koncepciót. Érdekesség, hogy az első megbeszélésünk a nyugati téren volt, pár méterre a 2 év múlva nyíló első üzletünktől.

FP: Milyen irányvonalak alapján alakítottátok ki a termékpalettátokat, és ez az évek során hogyan változott?

R.K.: A BITE bakery café ugyan pékség, de az szakmai alaptudást szakács szakmám és tapasztalatom adja. Nem ismerve pék szakma alapjait és trükkjeit, olyan termékeket kezdtünk el kikísérletezni, amik gyorséttermi, snack kategóriának felelnek meg, de a gyermekeinknek is jó szívvel adnánk. Egyszerű megközelítésben gondolkodtunk, így lett perec, tekercs és kávé a három fő termékcsoport. Első perctől kezdve franchise gazda szemmel fejlesztettünk. Fontos volt számunkra, hogy minden recept sokszorosítható, szakmai ismeretek nélkül is könnyen kivitelezhető legyen. A street food robbanás idején az elsők között léptünk be a piacra. Ebben az időben elfogadott volt, hogy a péktermékek olyan alapanyagokból készültek, amelyek adalékokat tartalmaztak, de mi ettől elzárkóztunk. Szerettünk volna olyan termékeket, amelyek nem óriáscégek előre gyártott céllisztjeiből készülnek. A termékpaletta azóta sokat fejlődött, termékeink száma megduplázódott, de már több non food, kiegészítő, brand építő termék is elérhető nálunk.

FP: Miért választottátok a franchise-t, mint terjeszkedési formát? Kezdetektől a franchise szellemiségével építettétek a hálózatot?
Pólus András (P.A.): A bakery café kategória külföldön népszerű, ismert fogalom. Ezek olyan éttermek, amelyek a nap minden szakában gyors és minőségi étkezést kínálnak. Magas kategóriájú péktermékek, szendvicsek, minőségi italok, kávétermékek és kedves kiszolgálás jellemzi őket. Ebben a szegmensben kevesen voltak akkoriban és azóta nem sokkal nőt a versenytársak száma. Láttunk benne lehetőséget, valamint ez a minőség közel is áll a mi szemléletünkhöz. Talán furcsán hangzik, de nem szeretnénk minden sarkon BITE-ot látni. Sokkal inkább jót, értékeset kívánunk létrehozni, országosan ismerté válni, amire sok jó franchise vállalkozási példa létezik. Mára bebizonyosodni látszik, hogy a cég, valamint a franchise alapok stabil megteremtése, a franchise üzlettársakon keresztül történő országos hálózatépítés a számunkra kitalált út. 2016 decemberében nyílt meg az első franchise üzletünk és azóta folyamatos az érdeklődés a rendszer iránt.
FP:  Milyen számodra egy ideális franchise átvevő? Hogyan találtatok az első franchise partneretekre?
P.A.: Nem kell, hogy értsen hozzá! Legyen nyitott, szeressen bele a BITE-ba, akarjon egy sikeres üzletet működtetni. A franchise partner kiválasztása a weblapunkon elérhető, egyszerű kérdőív kitöltésével kezdődik, amiben a partner összefoglalja elképzeléseit, ezzel alapot nyújtva a további egyeztetésekhez. Persze vannak anyagi és szerződéses feltételek, amik megtalálhatóak rólunk az interneten és az egyeztetések alkalmával ezeket részletesen be is mutatjuk. Koncepciónk számára a második legfontosabb, a jó üzlethelység. Az ideális partner rendelkezik, vagy van hozzáférése az általa meghatározott területen A+ kategóriájú üzlethelységhez.A király utcai partnerünkkel a SIRHA kiállításon találkoztunk, ahol megjelent a TC cégcsoport és a BITE bakery café is. A partner egy cukrászdát üzemeletetett az ingatlanban, ahová egy jó koncepciót szeretett volna, ezért keresett meg minket. Nagyon lelkesnek tűnt, megszerette a termékeket, a design-t és ahogy egyre többet tudott meg a rendszerről, elkötelezettebbé vált. Májusban találkoztunk először és decemberben nyílt meg az üzlet. Úgy gondolom, hogy ez a fél év szükséges ahhoz, hogy a tervezéstől átgondoltan eljuthassunk egy szépen kivitelezett üzletig. Ez idő alatt a kivitelezéssel, képzésekkel, eszköz beszerzésekkel foglalkoztunk és sikerült egy mintaszerű üzletet kialakítanunk.


BITE bakery café – Király utca
FP: Megkérdeztük a hálózat első franchise átvevőjét is, Zsombok Zoltánt – aki a Király utcában nyitotta meg egységét – , miért a BITE-ot választotta, milyen várakozásokkal nyitott meg 2016 decemberében, és eddig mennyire jöttek be az elvárásai?

Zsombok Zoltán: Több kiskereskedelmi üzletet működtetek és szerettem volna egy kicsit más irányba is nyitni. Úgy éreztem, hogy az elfoglaltságaim mellett szükségem lenne egy tapasztalt partnerre, hogy tovább tudjak lépni. Franchise rendszerhez való csatlakozás azért volt érdekes számomra, mert egy kész rendszert biztosított, amit nem kellett kitalálnom, ami biztonságot nyújt. A tulajdonosok hozzáállása szerint választottam, inkább személyes szimpátia alapján, számomra ez volt az elsődleges szempont. Mondhatjuk, hogy kicsit különc vagyok, de a megérzéseimre hagyatkozom üzleti ügyekben és ez működik is. Lehet jó egy koncepció, de ha nehéz együtt dolgozni, akkor nem csinálom szívesen és nem lesznek sikereink. Szerettem volna büszke lenni az üzletemre, olyat kerestem, ami trendi, modern, minden szempontból megállja a helyét a piacon. Elégedett vagyok a kezdeti időszakkal. Eddig mindhárom hónapot sikerül üzleti terv feletti eredménnyel zárni. Igaz még sok munkára van szükség, de a visszajelzések jók és örülök, hogy belevágtam.


BITE bakery café – Király utca
FP: Milyen jövőképetek van, mondjuk 2017 év végére? Milyen növekedésre számítatok?
P.A.: Szeretnénk továbblépni a terjeszkedésben. Ideális lenne, ha még egy budapesti franchise üzletet nyithatnánk, majd megkezdenénk a terjeszkedést vidéken is. Hozzáértők azt mondják, hogy a második, harmadik franchise üzlet megnyitása után magától generálódik és felgyorsul a nyitások száma. Ebben az évben az a cél, hogy két jól átgondolt franchise üzletet nyissunk, amire elég jó esélyeink vannak. Jelenleg is folynak tárgyalások, ingatlan keresési szakaszban vagyunk partnereinkkel.
R.K.: A rendszer készen áll rá, hogy több üzlet kiszolgálását is ellássa. A terjeszkedéshez szükséges személyi feltételek és infrastruktúra adottak. Országosan is központosítható beszerzés, központosított informatikai háttér, dedikált marketinges kolléga, üzletek működéséért felelős területi vezető, csak néhány azok közül az elemek közül, amelyekkel előkészítettük a bővülést.
FP: Ha újrakezdhetnétek, van amit másképp csinálnátok? Milyen tanáccsal látnátok el egy most induló franchise hálózat tulajdonosát?
P.A.: Mindenki szeretne csak sikerekből építkező üzletet, de szerintem ilyen nem létezik. Rengeteget tanultunk hibás döntéseinkből, amelyek mind erősebbé tettek minket. Fontosnak tartom a személyes jelenlétet, a kitartást hogy a nehézségek mellett is hinni tudjunk abban, amit a zászlónkra tűztünk. „Don’t listen to the naysayers!”
R.K.: Talán kevesebb kockázatot vállalnék bizonyos helyzetekben. Korábban azt gondoltam, hogy komoly számításokat végzünk, de azóta sokat tanultunk és a pontosabb kalkulációink sokkal inkább lehetőséget adnak a biztonságos fejlődésre. Ha csak egy kis üzletem lenne, akkor is úgy gondolnám, hogy nem szabad megállni. Folyamatosan fejlődni, fejleszteni, haladni kell. Nyitottnak kell lenni, megtalálni más szolgáltatásban és termékben is a lehetőséget. Össze kell kapcsolni látszólag nem összeillő terméket és egyedivé válni szolgáltatásban.
A hálózat tulajdonosai országszerte franchise partnerek jelentkezését várják. Amennyiben a cikk felkeltette érdeklődését, és szeretne bővebb információt kapni az BITE bakery café hálózatról, érdeklődjön az alábbi elérhetőségek egyikén:
Pólus András
polus.andras@bitebakerycafe.hu
+3620/333-3065
http://www.bitebakerycafe.hu/

Cikkek

Franchise képzés 2.0

A Magyar Franchise Szövetség júniusban elindítja a Franchise Képzés 2.0 sorozatot. Amely az alapképzésre épül és még mélyebb betekintést nyújt a résztvevőknek a franchise hálózatok

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Franchise Szövetség • H-1027 Budapest, Margit krt. 64/b • Telefon: +36 20 342 3342 • E-mail: titkarsag(kukac)franchise.hu