Mintegy 170 filmposztert árvereznek a BÁV mai plakátaukcióján

Mintegy 170 filmposztert árvereznek a BÁV mai plakátaukcióján

Mintegy 170 filmposztert árvereznek a BÁV mai plakátaukcióján

 

Mintegy 170 magyar és külföldi filmposzter kerül kalapács alá a BÁV első plakátaukcióján, amelynek kiemelkedő darabja Jancsó Miklós Szegénylegények című filmjének kultikus plakátja lesz – írja az antropos.hu.

 

94 éves lett volna szeptember 27-én a Kossuth-díjas filmrendező, Jancsó Miklós. A múlt évben elhunyt mester olyan filmeket jegyzett, mint a Szegénylegények, a Szerelmem Elektra vagy a Kapa-Pepe sorozat. Több filmjét nagy sikerrel mutatták be a világ számos országában. A filmrendezőre egy igazi ritkasággal, a Peter Strausfeld, a londoni Academy Cinemának készített Szegénylegények filmplakátjával  emlékezik a BÁV, a plakát az október 13-i aukción 160 ezer forintos kikiáltási árról indul – közölte a BÁV az MTI-vel.

A filmet Angliában The Round-Up címmel tűzte a műsorára az Academy Cinema. George Hoellering, a mozi tulajdonosa saját forgalmazású filmjeihez előszeretettel rendelt plakátokat Peter Strausfeld grafikustól, így történt ez a Szegénylegényekkel is. A 300-500 példányban, linómetszéssel, a művészre jellemző izgalmas és egyedi stílusban készült plakátok mára már ikonikus darabokká váltak, és meglehetősen drágán kelnek el az európai plakátaukciókon. Az 1966-os plakát most a BÁV-nál 160 ezer forintról indul, ezzel az árverés legdrágább tétele. A plakátaukción közel 170 filmposzter kerül kalapács alá, többségük 10 és 20 ezer forintos kezdő árakon.

A BÁV első plakátárverésén olyan kiváló magyar és külföldi grafikusok, valamint festők által készített poszterek kerülnek kalapács alá, amelyekből mára már csak néhány példány maradt fenn. A nemzetközi gyakorlattól eltérően Magyarországon még viszonylag kis gyűjtőkörrel rendelkezik a plakát műfaj, ezért egy-egy kiugróan drága régi plakátot leszámítva ma még bárki számára elérhető áron lehet szert tenni egy-egy kedvenc film vagy grafikus alkotására.

Az aukciós kiállítás október 10-ig volt megtekinthető a BÁV Apszistermében, az aukcióra pedig holnap, október 13-án 17:00 és 19:00 óra között kerül sor.

Cikkek

Franchise képzés 2.0

A Magyar Franchise Szövetség júniusban elindítja a Franchise Képzés 2.0 sorozatot. Amely az alapképzésre épül és még mélyebb betekintést nyújt a résztvevőknek a franchise hálózatok

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Franchise Szövetség • H-1027 Budapest, Margit krt. 64/b • Telefon: +36 20 342 3342 • E-mail: titkarsag(kukac)franchise.hu