Otthon Centrum: rossz bőrben az ingatlanpiac

Otthon Centrum: rossz bőrben az ingatlanpiac

Otthon Centrum: rossz bőrben az ingatlanpiac

https://www.franchise.hu/hirek/tagi-hirek/Otthon_Centrum

2013 első hat hónapjában a forgalom a 2011 első félévében tapasztalt, közel 42ezres szintet idézi, de a többi lakáspiaci mutató továbbra is romlik.

A teljes árengedmény mértéke az idei első félévben átlépte a 14 százalékos szintet, az értékesítési idők pedig a 2012-ben tapasztalt stagnálás után ismét növekedtek. Továbbra is jellemzően az 50-60 négyzetméteres lakásokat vásároljuk, ugyanakkor az árak szinte minden ingatlantípus esetében alacsonyabbak voltak január-július hónapokban, az előző év azonos időszakához viszonyítva – derül ki az Otthon Centrum legfrissebb Lakáspiaci Tanácsadójából. Az OC szerint a mostani 90 ezres helyett az “egészséges”, évi 160-170 ezres lakás tranzakció számra még éveket kell várnunk.

Kis lakásokat veszünk

A fővárosban a 11 és 17 milliós, keleten a 8 milliós, nyugaton a 7 és 12 millió forintos áron kínált használt téglalakások voltak a legkeresettebbek. Árkategóriától függetlenül, minden területen az 50 és 60 négyzetméter közötti lakások voltak a legnépszerűbbek. Budapesten a legkeresettebb panellakásokat 10 millió forintos áron kínálták, keleten a 8 milliós, nyugaton a 7 és 8 millió közötti lakások iránt volt a legtöbb kereslet. A panellakásoknál is az 50 és 60 négyzetméteres lakások a legkeresettebbek.

Stagnáló forgalom

Az idei év első hat hónapja nagyon hasonló adásvételi számokat hozott, mint amilyeneket 2011-ben láthattuk (41 800 adásvétel); és csak néhány százalékkal volt több, mint két éve. A tavalyi első félév tranzakciószámaitól viszont jelentősen elmaradt idén a piac, ez az összehasonlítás azonban némileg félrevezető, mivel 2012 első negyedévében a végtörlesztés sok előrehozott vásárlást generált, ami még 2012 első félévében is éreztette a hatását. “A 2011-gyel megegyező forgalmi szint arra enged következtetni, hogy a lakáspiac továbbra sem talált magára, a 2009 óta jellemző alacsony, de stabil kereslet változatlanul tartja magát a piacon.” – mondta Kühne Kata az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Otthon Centrum – tények és adatok

Az Otthon Centrum egy évtizedes fennállása során meghatározó szereplőjévé vált a hazai ingatlanpiacnak. A válság alatt versenyképességét megőrizve bebizonyította hogy nehéz gazdasági körülmények között is szilárdan megállja a helyét, 3 év alatt 30 %-os növekedést érve el.

Cikkek

Franchise képzés 2.0

A Magyar Franchise Szövetség júniusban elindítja a Franchise Képzés 2.0 sorozatot. Amely az alapképzésre épül és még mélyebb betekintést nyújt a résztvevőknek a franchise hálózatok

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Franchise Szövetség • H-1027 Budapest, Margit krt. 64/b • Telefon: +36 20 342 3342 • E-mail: titkarsag(kukac)franchise.hu