Működési kézikönyv

Működési kézikönyv

Működési kézikönyv

A FRANCHISE MŰKÖDÉSI KÉZIKÖNYVEK
(részlet a Franchise vállalkozás c. könyvből – szerző: dr. Mandel Katalin)

A rendszergazdának át kell adnia franchise partnerei számára üzleti tudását (know-how), tapasztalatát, amelyet megfelelően dokumentálnia kell. Egy franchise kézikönyv elsődleges szerepe, hogy támogassa az átvevő üzleti vállalkozásának működését, megkönnyítse annak munkáját.

A kézikönyvekben foglaltak biztosítják az egyes egységek azonos színvonalon való működését, egységességét. Minimálisra csökkenti a franchise központhoz érkező kérdések számát, hiszen a napi működéshez minden lényeges információt tartalmaz a kézikönyv. Részletesen szabályozza az egyes egységekben nyújtott termékek és/vagy szolgáltatások körét. Meghatározza a hálózat arculati elemeit, melyeknek használata kötelező minden a rendszerben működő üzlet számára.

A franchise kézikönyvnek tartalmaznia kell azokat az alapvető információkat, amelyek leírják mindazon eljárásokat, amelyek az egység irányításához, működtetéséhez elengedhetetlenek, feltüntetik a lehetséges termékek beszerzésének paramétereit (beszállító, termékskála, minőségi és mennyiségi szabályok). Itt találják meg az átvevők azt, hogyan építsék ki és tartsák meg vevőkörüket, és milyen marketing tevékenységet fejtsenek ki.
Nagy hálózatoknál mintegy sorvezetőként alkalmazva hetekre lebontva tartalmazza a csatlakozó vállalkozó üzletnyitáskor való tennivalóit, beleértve az összes kivitelező, beszállító elérhetőségét.

Ahhoz, hogy egy franchise hálózat el tudjon indulni, az első átvevők hálózatba lépése előtt kell elkészíteni a kézikönyveket. Ezután már csak a franchise szerződés megírása, véglegesítése következik.
A működési kézikönyv a teljes franchise koncepció felépítését tartalmazza, segítséget nyújt a napi működésben, hasznos tanácsokat nyújt az átvevők számára. Ha kész a működési kézikönyv, ennek birtokában felkészülten indulhat el a hálózat kiépítése.

A FRANCHISE KÉZIKÖNYVEK TARTALMA

Alapvető fontossággal bír egy rendszer, üzleti koncepció franchise-ban való elindításakor, hogy a legfontosabb tulajdonságokat, jellemzőket, technikákat megtaláljuk a kézikönyvekben, amelyektől a koncepció másolhatóvá válik.

A franchise dokumentáció legfontosabb részei a működési kézikönyvek – általában üzletviteliarculatimarketing -, komoly feladat ezek elkészítése, összeállítása.
Egy franchise koncepció sikere szorosan összekapcsolódik azzal a módszerrel, amellyel a működési folyamatok megfogalmazásra-, majd a tréning folyamán betanításra kerülnek. Ezért egy felületesen, kellő odafigyelés nélkül összeállított működési kézikönyv komoly gondokat okoz a rendszer működésében. Csak minőségileg összeállított működési kézikönyvek segítségével tehető sikeressé és hatékonnyá egy franchise vállalkozás.

Cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Franchise Szövetség • H-1027 Budapest, Margit krt. 64/b • Telefon: +36 20 342 3342 • E-mail: titkarsag(kukac)franchise.hu