2024-es ellenőrzési tervek – a NAV már a piac előtt jár

2024-es ellenőrzési tervek – a NAV már a piac előtt jár

2024-es ellenőrzési tervek – a NAV már a piac előtt jár

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalója a NAV legfrissebb ellenőrzési tervéről.

Közzétette az adóhatóság a 2024-es ellenőrzési tervét, amelyből az látszódik, hogy a NAV egy lépéssel már a piac előtt jár. A NAV a digitális megoldásaival szinte azonnal lát mindent, és szinte azonnal közbe is tud avatkozni. A NAV beavatkozásának két iránya van: vasszigorral fellépni a tudatos adókijátszók ellen, illetőleg támogatni a nem szándékosan tévesztő, alapvetően jogkövető adózókat.

Digitális forradalom – valós idejű adatok

Az utóbbi évek digitális fejlesztései nyomán a NAV kifinomult kockázatelemzésre és azonnali fellépésre képes. A NAV immáron egyszerre látja, elemzi és értékeli az online pénztárgépekből (OPG) származó adatokat, a közúti áruforgalom elektronikus ellenőrző rendszeréből (EKÁER) nyert adatokat és az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettségből (OSA) származó adatokat. Emellett a NAV hozzáférést kapott a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adataihoz, így ebből a „nézetből” is naponta látja a szálláshely-szolgáltatók és a vendéglátó-üzletek különféle adatait. És ha ez nem lenne elég, a NAV támaszkodik az Építőipari Monitoring- és Adatszolgáltató Rendszer (Üvegkapu) valós idejű adataira is, így az építkezési helyszíneken végzett foglalkoztatotti (munkaügyi) ellenőrzések kényes pontjait is azonnal látja. Ezen felül a NAV folyamatosan kap adatokat a külföldi adóhatóságoktól: az érkező adatok egyik körét a meghatározott jövedelmekkel (pl. kamat, osztalék, jogdíj) és a pénzügyi számlákkal kapcsolatos információk képezik, míg a másik csoportot a több országban is jelen lévő vállalkozások adózási szempontból releváns adatai (pl. árbevétel, munkavállalói létszám, eredmény) jelentik.

Ha mindez nem lenne elég, a NAV megalapította a Mesterséges Intelligencia Munkacsoportját is, mely az óriási mennyiségű adatvagyonban rejlő lehetőségek kiaknázását támogatja gépi tanulási módszerekkel. A NAV digitális fejlesztései olyannyira példaértékűek, hogy több más európai ország is a magyar vívmányokat másolja és vezeti be.

Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a NAV most már mindent és azonnal lát, így a régi magyar virtus szerinti „trükközéseknek” túl sok értelme nincsen. Ha valaki szándékosan trükközik, biztosan számíthat a NAV haragjára, és könnyen büntetőeljárással találhatja magát szemben.

Slágerágazatok és az újak

Továbbra is az ellenőrzéssel „veszélyeztetett” ágazatok között szerepel az építőipar, a számítástechnikai termékek kereskedelme, a webshopok tevékenysége, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem és az élelmiszeripar. Ugyanígy hagyományosan számíthatnak ellenőrzésre az őrzés-védelemmel, takarítással, épületüzemeltetéssel és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozók. Az említett területek évek óta a NAV fókuszában állnak, ezért egyre inkább az a kérdés, hogy valaha egyáltalán lekerülhetnek-e a fekete listáról. Erre jelenleg nem sok esély látszódik.

Ugyanakkor néhány új, eredményes iparág is „élvezheti” a NAV kiemelt figyelmét 2024-től: a rendezvényszervezők, a reklám-, marketing-, és médiaszolgáltatók, az internetes tartalomszolgáltatók, az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutából jövedelmet szerzők, a szépségiparban működők, valamint a testedzési szolgáltatással foglalkozók. A sorok között továbbá az is látható, hogy ellenőrzésre számíthatnak a kiva-alanyok és a napelem-értékesítéssel, napelemszereléssel foglalkozó adózók is. Az említett szereplőknek ezért érdemes fokozott körültekintéssel eljárniuk.

Nagy adózók: adókedvezmények és transzferár

Nincs változás abban sem, hogy továbbra is rövid pórázon kívánja tartani a NAV a nagy adózókat (vagyis a kiemelt adózókat és a legnagyobb teljesítménnyel rendelkező adózókat). Ők elsősorban az igénybe vett adókedvezmények (pl. fejlesztési- és energiahatékonysági adókedvezmény, szocho-kedvezmények), valamint a transzferárak kapcsán kerülhetnek a NAV látókörébe. A transzferárak kapcsán az ellenőrzési terv két iparágat külön is megnevez: a gyógyszer- és az autóipari szereplők biztosan számíthatnak ilyen ellenőrzésekre.

Önkéntes jogkövetés támogatása – támogató eljárások

Az utóbbi években az adóhatóság is felismerte, hogy egyszerűbb rávenni az adózókat az önkéntes adófizetésre, mintsem lefolytatni egy hosszú és költséges adóeljárást, majd a végén megkísérelni behajtani az adótartozást. Ezért a NAV idén is folytatja az adózók segítését az ún. támogatói eljárásokkal és igyekszik rávenni őket az adókötelezettségek önkéntes teljesítésére.

Vám- és rendészeti ellenőrzések

A vám- és rendészeti ellenőrzések során élénk adóhatósági figyelemre számíthatnak az alábbiak:

  • a közvetett vámjogi képviselők és az eltűnő importőrök (ők már évek óta a NAV célkeresztjében állnak, mivel sokan nem teljesítik adókötelezettségeiket);
  • a valós piaci értéknél alacsonyabb vámértéket bejelentők (a NAV fel kívánja számolni a vámhiányokat, és most már nem csak az országba beérkező kínai ruhákra, hanem más távolkereti termékekre is fókuszálni fog);
  • az illegális fémkereskedők (2023. július 1-jén lépett életbe az új (koncesszori) hulladékgazdálkodási modell, amelynek eredményeként a NAV a hulladékgazdálkodási hatósággal közös ellenőrzéseket végezhet; sőt 1 millió Ft díjért cserébe a koncessziós társaság megrendelésére bárkit leellenőriz);
  • a benzinkutak (a NAV az illegálisan szabadforgalomba került üzemanyagok üzemanyagtöltő állomáson való forgalmazását kívánja megakadályozni mobillaboratórium háttértámogatásával, mintavétellel és szúrópróbaszerű készletfelvétellel).

Amennyiben bővebb információra, vagy szakmai felkészítésre van szüksége a NAV ellenőrzésekre, forduljon bizalommal a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértőihez. 

További információ: 

BARTA PÉTER
pbarta@jalsovszky.com
Jalsovszky Ügyvédi Iroda
Telefon: +36 1 889 2800

Cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Franchise Szövetség • H-1027 Budapest, Margit krt. 64/b • Telefon: +36 20 342 3342 • E-mail: titkarsag(kukac)franchise.hu